Reisbudget bepalen, hoe doe je dat?

‘Waarom zou ik een budget nodig moeten hebben voor mijn reis? Ik ga gewoon lekker op vakantie, doe wat ik wil doen en als ik terugkom dan zie ik wel wat de schade is.’ Dit is natuurlijk een optie, maar laten we het toch even hebben over de voordelen van een budget. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat je geen leuke dingen kunt doen. Integendeel, juist. Door een budget op te stellen kun je ervoor zorgen dat je misschien zelfs nog langer op vakantie kunt gaan. En wie wilt dat nu niet? Maar hoe bepaal je dan nu een budget? En hoe kun je dan het beste gaan sparen voor je vakantie? In deze blog vind je een stappenplan over hoe jij het beste een reis budget kunt gaan bepalen. 

Waarom is het zo belangrijk om een budget te bepalen?

 • Je weet precies waar je geld naartoe gaat. Zo heb je een duidelijk overzicht en je houdt geld over voor de leuke dingen die je graag wilt doen. 
 • Je zorgt ervoor dat je geld overhoudt om vaker en/of langer op vakantie te gaan. 
 • Je voorkomt dat je geld ineens op is en je naar huis moet.  

Waar bestaat je budget uit?

 • Verblijf: Waar wil je verblijven? Ga je voor meer luxe en slaap je in een hotel of verblijf je budgetvriendelijk in een hostel of op een camping? 
 • Vervoer: Denk hierbij aan het huren van een auto of scooter of het gebruiken van trein-, bus-, of metro vervoer. Houd ook rekening met de kleine afstanden die je gaat afleggen: vervoer van het vliegveld naar de accommodatie en weer terug. 
 • Eten en drinken: Het bepalen van een budget voor eten en drinken is een lastige, omdat je nooit precies weet wat alles kost. Tip: open Google Maps, kies een paar restaurants uit en bekijk wat de prijzen zijn van het eten en drinken. Maak op basis hiervan een schatting van hoeveel je per dag ongeveer kwijt zult zijn.
 • Activiteiten: Waarschijnlijk heb je een bucketlist vol met activiteiten die je wilt doen. Dan is het goed om je af te vragen welke activiteiten je het liefst wilt doen tijdens je reis en wat de kosten daarvoor zijn. 
 • Benodigdheden vooraf: Misschien heb je een nieuwe backpack nodig of heb je nog helemaal geen spullen voor het reizen. Maak daarom een lijstje met welke producten je nodig hebt, welke verzekeringen je moet afsluiten en welke visa en/of vaccinaties vereist zijn. En schrijf op wat alles kost!
 • Extra’s: Zorg er altijd voor dat je een buffer hebt voor onvoorziene uitgaven. Er bestaat altijd een mogelijkheid dat je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet en/of medicijnen nodig hebt. Dan is het wel fijn om wat extra geld te hebben om deze kosten te dekken. En af en toe in wat meer luxe reizen is ook fijn. Houd je daar vooraf rekening mee in je budget, dan kun je jezelf af en toe trakteren! 
 • Reizen buiten Europa? Neem dan ook de transactiekosten van je creditcard en pinpas mee in je budget. Je moet namelijk per keer dat jij geld uit de automaat haalt een bepaald bedrag bepalen. Kijk op de website van je bank hoeveel dit is, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. 

Nu weet je wat er allemaal in je budget zou moeten passen. Maar hoe bepaal je de hoogte van je budget?

 1. Zorg ervoor dat je pen, papier en/of telefoonnotities bij de hand hebt. 
 2. Neem alle boven opgenoemde punten over. 
 3. Doe je research op elk punt dat ik heb benoemd, zodat je weet hoeveel alles ongeveer kost en hoeveel je dus uiteindelijk kwijt zal zijn. 
 4. Schrijf alle (relevante) prijzen op die je tijdens je research tegenkomt. 
 5. Zoek online op wat het gemiddelde dagbudget is voor het land waar je naartoe gaat en neem dit mee in je berekening. 
5

Verblijf: €….. x de aantal dagen dat je weg gaat. 

Vervoer: €

Eten en drinken: €….. x de aantal dagen dat je weg gaat. 

Activiteiten: €

Vliegticket: €

Benodigdheden vooraf: €

Extra’s: €

——————————————– + 

Totaal: €

Nu ben je tot een budget gekomen en weet je dus hoeveel je van plan bent om uit te geven. Vanuit hier kun je beginnen met het opstellen van een spaarplan dat ervoor zorgt dat jij het benodigde geld op tijd bij elkaar krijgt. 

Waar je rekening mee moet houden is dat je budget vaak een schatting is. Het is nu aan jou de taak om je hier elke dag tijdens het reizen aan te houden. Ik heb 3 tips die je daarbij zullen helpen: 

 • Zorg ervoor dat jij je dag/maandbudget in contant geld bij je hebt. Zo heb je meer controle over hoeveel je uitgeeft en ben je je er meer bewust van. Op die manier heb je het sneller door als je meer geld uitgeeft dan bij je budget past. Gebruik je toch liever je pinpas? Neem dan elke avond een kijkje op je rekening om te zien hoeveel je hebt uitgegeven. 
 • Houd je uitgaven bij in een app en/of met een budget template. Wil je je aan een budget houden, dan moet je weten waar je geld naartoe gaat.
 • Houd geld apart voor een verwenmomentje voor jezelf. Je wilt namelijk niet negatief gaan denken over het feit dat je met een budget reist. Een budget is namelijk geen beperking. Het verbiedt jou niet om leuke dingen te doen, maar het maakt je wel bewust van je uitgaven. En het zorgt ervoor dat je het meeste uit je geld kunt halen! Daarom is jezelf verwennen af en toe ook belangrijk. Zo houd je het leuk en blijf je ook genieten. 

3 spaartips die ervoor gaan zorgen dat je elke maand wat apart kunt gaan zetten voor je volgende reis.

 • Zorg ervoor dat je elke maand minimaal 10% van je inkomen apart zet
 • Bepaal een week-/maand budget. Hou je uitgaven ook bij zodat je weet of je hier ook aan houdt.
 • Neem elke avond een kijkje op je rekening. Rond het bedrag wat je op je rekening hebt staan af naar beneden op hele euro’s. Dit is elke keer een klein bedrag, wat je dus niet gaat missen maar waardoor je wel elke dag wat extra geld apart zet. 

Wil je graag meer spaar tips? Lees dan mijn blog: Sparen voor een wereldreis, hoe doe je dat?

Denk je nu: ‘Ik wil wel een budget opstellen, maar dit is toch veel te veel werk en/of ik heb hier toch helemaal geen zin in?’ Dan heb ik goed nieuws voor je!

Ik neem die taak namelijk graag van je over! Ik ga voor jou aan de slag met: 

 • Het uitzoeken van alle informatie die jij nodig hebt om een budget te bepalen. Denk aan alle punten die we hierboven hebben besproken. 
 • Het maken van een reisbudget. Zo weet je precies wat je dag/maandbudget wordt. 
 • Een persoonlijk spaarplan. Zo weet je wat je moet doen om het budget bij elkaar te krijgen.
 • Een budget template waarin je alles bij kunt houden. 

Dit zal je enorm veel tijd en moeite besparen! Lijkt dit jou wel wat? Stuur mij dan een bericht via Info@danitravelsaround.com

Kijk hier mijn Instagram post over het bepalen van een budget.

Vond je het leuk? Share it

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Related Posts

De reistips van…

Reistips en ervaringen delen, iets wat ik onwijs leuk vind om te doen. Maar ik ben niet de enige en daarom wil ik graag andere

Over mij

Als je net als ik ben, zit er een verlangen in je om te reizen. Je bent klaar met de dagelijkse sleur en je wilt een beetje vrijheid terugwinnen.

Een kans om bij zonsondergang ongestoord in een hangmat te kruipen met een ijskoud drankje en een langzame zwaai naar de deuntjes van je favoriete liedje.

Nieuwsbrief

Krijg de laatste updates direct in je mailbox!

© 2021 Dani Travels Around. Website design door Uw Website Student.