Creëer de juiste mindset om alleen te kunnen reizen!

Hoe je angst vragen zoals: Wat als? Omzet in een actie plan

Herken je dat, dat je vaak dingen in je hoofd veel erger maakt dan dat ze zijn en dat je dan achteraf terug denkt van waar heb ik me eigenlijk druk om gemaakt. Nou ik denk dat dit ook zo gevalletje was tijdens mijn voorbereidingen voor mijn reis naar Bali want wat heb ik mezelf gek gemaakt. Hierdoor heb ik eigenlijk ook veel geleerd van deze reis. Hoe zorg je ervoor dat je minder in je hoofd gaat zitten en de angst vragen aanpakt die je hebt tijdens je voorbereidingen van je reis? Dat ga ik je vertellen in deze blog! 

Reizen Bali 1

Laten we beginnen op 9 februari, de dag dat ik hoorde dat ik eindelijk naar Bali toe kon. Ik was nog geen 2 min wakker en ik stond al te dansen in de woonkamer, nog geen 2 uur later had ik mijn vliegticket geboekt. Nu kon ik mij gaan klaarmaken voor mijn reis naar Bali. Hoeveel zin ik had in deze reis was niet normaal, maar hoeveel ik stress heb ervaart in de periode van 9 februari tot het moment dat ik vertrok was niet normaal. Zo zenuwachtig voor iets was ik denk nog nooit geweest.

Om Indonesië binnen te komen had je aardig wat documenten nodig. Gelukkig had ik al aardig wat geregeld toen ik in Nederland was. Maar ik was even vergeten dat het nu de regel was om 5 dagen in quarantaine te gaan op Jakarta voordat je uberhoud verder mag gaan reizen. Omdat het ook niet zeker was of je vooraf moest gaan boeken of dat het daar werd aangewezen, heb ik maar de gok genomen om het toch vooraf te gaan boeken. Wat uiteindelijk goed is uitgepakt.

Ook stonden er veel verschillende verhalen over hoelang nu precies je corona test geldig moet zijn. Normaal gesproken zou dit 72 uur zijn. Ook las ik dat het eigenlijk 48 uur moest zijn en dat het belangrijkste was dat die nog geldig was als je aankwam. Er daar maakte ik mij druk om want mijn test zou niet meer geldig zijn na mijn twee vluchten en 8 uur tijdsverschil. 

Daar stond ik dan, op de ochtend van 12 januari. Klaar om aan mijn reis te beginnen met de bus van Teulada naar Valencia. Waarbij ik normaal gesproken veel werk voor elkaar kreeg in de bus, was ik nu zo zenuwachtig dat het enige wat ik kon was muziek luisteren en niet proberen na te denken. . 

Eenmaal aangekomen op Valencia airport duurde het aardig lang voordat ik echt kon gaan inchecken. Maar toen dat eenmaal kon was ik eigenlijk binnen no time erdoorheen. Mijn eerste vlucht naar Istanbul verliep erg soepel. Voordat ik het wist stond ik alweer buiten het vliegtuig, was ik door de douane heen en mocht ik 3,5 uur wachten op mijn volgende vlucht. Lang wachten hoefde ik niet want voordat ik wist kon ik al naar me gate toe. Toen ik daar aankwam begon de ellende. 

Paspoort reizen 1

Mijn hart zat weer in mijn keel, want terwijl ik in de rij stond werden er mensen geweigerd. Toen dat ik ook aan de beurd was, vertelde de meneer mij na het controleren van mijn visum, dat ik een oude visum had en ik dus niet mee mocht. Ik moest maar naar de informatiebalie gaan en het daar verder uitzoeken. Ik kan je vertellen dat ik echt onwijs verbaast was, want mijn visum verliep pas op 16 maart. Mijn visum had ik in December al aangevraagd, volgens deze meneer moest ik een visum hebben die na 15 januari goedgekeurd was. Alleen was dit totale onzin want er waren helemaal geen nieuwe visums goedgekeurd na die datum vanwege de lockdown. 

Maar goed, toen ik dat dus hoorde raakte ik aardig in paniek. Hoe bedoel je ik kan niet mee? ‘Gelukkig’ en ik ben oprecht heel blij dat ik niet de enige was, samen met nog zo ongeveer 35 man werden we geweigerd. Samen met hun hebben we gekeken naar wat de opties waren en hoe we het voor elkaar gingen krijgen om toch mee te kunnen met het vliegtuig. Via de website van de immigratie dienst hebben wij onze visum gecontroleerd en zelfs daar stond dat die gewoon geldig was. Hoe hard we het ook probeerde, ze gingen ons echt niet toelaten. 

Zelf had ik al de hoop een beetje opgegeven, het was 15 minuten voor vertrek en ik zag het niet gebeuren dat ze van hun mening gingen veranderen. Totdat onze reddende engel aan kwam rennen en half aan het schreeuwen was in de vertrekhal. Ik weet niet wat ze allemaal zei, maar ik weet wel dat ze het voor elkaar heeft gekregen om ons aan boord te krijgen. 

Nadat we waren geland moesten we door de immigratiedienst heen. En dit was het moment dat ik besefte dat ik me druk heb gemaakt om helemaal niks. Natuurlijk was dat in Istanbul erg stressvol maar hun waren niet van de immigratiedienst dus hun hadden eigenlijk niet het recht om ons te weigeren. Ik heb geen enkel probleem gehad bij de douane, ik moest stap voor stap mijn documenten laten zien, wat oprecht erg goed opgezet was door het vliegveld. Met nog geen 10 minuten stond ik te wachten op mijn bagage en had ik mijn stempel in mijn paspoort gekregen. 

Quarataine Jakarta
Quarantaine in Jakarta voor 5 dagen

Wat heb ik geleerd van deze reis?

Hoewel ik vaak alleen heb gereisd en hier nooit problemen mee heb gehad, merkte ik hier toch wel dat het lastig kan zijn dat je niemand hebt om op terug te vallen. Maar dit heeft mij heel erg aan het denken gezet. Want vanaf het moment dat ik mijn vliegticket had geboekt kwamen er heel veel vragen naar voren met wat als? Wat als dit gebeurd, wat als dat gebeurd. 

Hoe kon ik er voor gaan zorgen dat ik hiervan kon gaan leren? Want eigenlijk heb ik veel stress gehad, wat ik eigenlijk heb kunnen voorkomen. Maar hoe kon ik dit gaan doen? Omdat we altijd over de worst case scenario nadenken blijven we heel erg in angst hangen. Deze angst zorgt er voor dat je jezelf tegenhoudt, situaties erger maakt dan dat ze zijn en hierdoor het moeilijker maakt voor jezelf. Maar wat kan je er aan doen om deze angst om te zetten?

Het antwoord op deze vraag is, denken in oplossingen en niet in problemen. Als ik antwoord had gegeven op mijn eigen vragen zoals: Wat als ik niet wordt toegelaten? Door een oplossing hiervoor te gaan bedenken heb je eigenlijk een back up plan voor als het fout gaat. Als ik niet wordt toegelaten, dan blijf ik in Istanbul en verblijf ik daar om te kijken wat mijn opties zijn om toch naar Bali te kunnen gaan. 

Nu heb je eigenlijk een oplossing gevonden voor je probleem. En wat je nu moet gaan doen is deze oplossing gaan omzetten in actie. En wat bedoel ik daar precies mee? Maak voor jezelf een stappenplan, wat moet je gaan uitzoeken vooraf om er voor te zorgen dat je oplossing ook echt een plan wordt? Voorbeeld: 

Kijken naar verblijf in Istanbul zodat je alleen nog hoeft te boeken als je op het vliegveld zelf bent. Heb ik een visum nodig? zo ja, waar kan ik deze halen? Hoe zit het met mijn reisverzekering, wordt dit vergoed in deze situatie? Door dit toe te passen neem je je eigen angsten stap voor stap weg. 

Maar! Iets wat ik je ook wil mee geven en zelf kan ik hier ook echt nog wat van leren. Wees je ervan bewust dat situaties niet altijd verlopen zoals je dat wilt. Je kan niet alles in de hand hebben. Hou dit goed in je achterhoofd en maak je er niet te druk om. Er zijn altijd oplossingen en er zijn altijd mensen die je willen helpen dus je zal er nooit helemaal alleen voor staan.  Je wilt namelijk niet dat angst in de weg gaat staan en je mooie kansen gaat missen. 

Zorg ervoor dat je deze stappen tijdens je voorbereidingen doet, zodat als je straks op reis bent je plan achter de hand hebt. 

Herken jij jezelf hier heel erg in? Denk je altijd na over wat als en weerhoudt dit je om de reis te maken die je eigenlijk altijd al wilde en/of alleen te gaan reizen? Dan heb ik goed nieuws voor jou! Ik ben bezig om een werkboek te maken die je helemaal gaat klaarstomen voor deze stap. Zodat je wel alleen durft te gaan reizen of eindelijk die verre reis durft te gaan maken! Ben jij benieuwd naar dit werkboek? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief en krijg als een van de eerste te horen als deze uit is! 

.

Vond je het leuk? Share it

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Related Posts

De reistips van…

Reistips en ervaringen delen, iets wat ik onwijs leuk vind om te doen. Maar ik ben niet de enige en daarom wil ik graag andere

Over mij

Als je net als ik ben, zit er een verlangen in je om te reizen. Je bent klaar met de dagelijkse sleur en je wilt een beetje vrijheid terugwinnen.

Een kans om bij zonsondergang ongestoord in een hangmat te kruipen met een ijskoud drankje en een langzame zwaai naar de deuntjes van je favoriete liedje.

Nieuwsbrief

Krijg de laatste updates direct in je mailbox!

© 2021 Dani Travels Around. Website design door Uw Website Student.