Het begin van mijn wereldreis

De dag was dan echt aangebroken, daar liep ik dan met mijn backpack op Schiphol. Klaar voor mijn wereldreis. Omdat reizen niet meer is zoals het was, heb ik het proces die ik heb doorlopen afgelopen dagen voor jullie uitgewerkt.

WhatsApp Image 2021 01 15 at 14.35.51 kopieren

Aankomst op Schiphol: 

Ik denk we ons allemaal we bewust zijn van het feit dat schiphol niet meer is zoals het was. Naast dat heel veel gesloten was, waren ze ook vol in de verbouwing. 

Waarbij je normaal gesproken meer dan 10 verschillende balies had, hadden ze nu nog maar 1 punt waarbij je moest melden.  Hier stonden twee dames die iedereen controleerde op de volgende punten: 

Waar jij naar toe ging, of je al je geldige documenten bij had denk hierbij aan: PCR test, gezondheidsverklaring en een QR code van je Health control form. (FCS). 

Of jij een QR code nodig hebt moet je even online controleren, wat het precies inhoudt is een soort van informatiekaart met al je gegevens. (Denk aan de gezondheidsverklaring die je in Nederland moet invullen maar dan online.)

Zoals waar je vandaan komt, waar je naar toe gaat, waar je verblijft en wat je gaat doen. Wat ze hiermee willen bereiken is als er wel iemand op jou vlucht of jij zelf positief wordt getest ze makkelijk kunnen achterhalen waar je bent geweest en zodat ze dan vervolgens ook je medereizigers kunnen inlichten.

QR code reizen corona 1

Wat nieuw is op schiphol, je kan je eigen ruimbagage inchecken. Hoe je normaal gesproken je boardingpass zelf kon aanvragen, zo kan je nu ook je bagage label aanvragen.  Ik vind dit oprecht een geweldige stap omdat je nu minder lang in de rij hoeft te staan en nog sneller door kan lopen. 

Hoe gaat dat nou in zijn werking?

Je hebt je instapkaart of paspoort bij de hand. Je scant deze in en krijg een paar stappen die je moet aanklikken. Deze spreken voor zich, 

Kom je er uiteindelijk toch niet uit dan staat er iemand bij om je te helpen. Vervolgens komt je bagage label er uit, hoe normaal een medewerker deze om je bagage heen doet, doe je nu zelf er om heen plakken. Waar je goed op moet letten is dat de barcode aan de bovenkant komt zodat de machine hem kan lezen. 

Enige nadeel wat hier aan vast zit, wat ik zelf persoonlijk zou controleren voordat je gaat aanmelden. Kijk even of je koffer er wel in past. 

Bij inpassen bedoel ik dat je bagage in de gele lijnen moet blijven wil die hem accepteren. Medewerker gaf namelijk bij mij aan dat die op die dag niet veel koffers had geaccepteerd. Gelukkig had ik een beetje geluk en deed hij het wel met mijn backpack. 

Hoe gaat het er aan toe op schiphol edited scaled

Accepteert die hem niet, moet je toch in de rij gaan staan om hem aan te melden bij een medewerker. Daarom kan je hem dus maar beter vooraf controleren. 

Zodra die er uit is krijg je een bewijs mee met dat je koffer hebt ingecheckt. Ik zou zeggen bewaar deze goed voor als je bagage wel kwijt raakt. Dan kan je uiteindelijk nog aantonen waar je hem hebt ingecheckt en wanneer. 

Dit gedeelte van mijn reis ging heel snel. Ik was denk met een kleine half uurtje er door heen. Je kan er nog sneller door heen gaan, als je vooraf de Health control form (QR code) invult. Want hoe goed voorbereid ik ook was, ik was dit puntje even vergeten ;). 

Het kan dus heel snel gaan, maar hou er ook rekening mee veel mensen vergeten soms wat stappen te doorlopen zoals formulieren invullen, want je moet vooraf veel al hebben geregeld, waardoor je dus ook lang in de rij kan staan. 

Maak dus niet de fout met het denken dat tijdens corona je later op het vliegveld kan zijn. Als het tegenzit kan je er ook heel lang over doen aangezien er maar 1 bali open is ( er zullen misschien wel meer zijn als ze verwachten dat het wat drukker gaat worden). 

Let op, ik had ruimbagage bij me dus ik moest deze ook inchecken. Als je alleen met handbagage reis kan je online al inchecken en kan je eigenlijk al meteen doorlopen naar de douane. Wanneer je dan al je documenten moet laten zien is het moment wanneer je bij je gate staat en je het vliegtuig gaat instappen. 

Omdat de baliemedewerker mij herkende had ik het geluk dat ik eigenlijk meteen door mag lopen omdat ik al alle documenten al had laten zien. 

Hoe vaak ik minder fijne ervaringen heb meegemaakt om het vliegtuig in te stappen, ging het mij deze keer erg soepel af. Waar ik heel blij mee was want ondanks corona leek het wel alsof mensen het waren vergeten en hielden zich totaal niet aan de 1.5 meter. 

schiphol reizen tijdens coron 1

What is next?

De douane! Ik denk het meeste waar ik van geniet is toch wel hoe rustig het was op schiphol en hoe minder gestrest het was om door de douane heen te komen. 

Door de verbouwing was het wel even zoeken, ze zijn veel aan het bouwen dus hou rekening mee met als je straks misschien op reis gaat. Dat het een heel avontuur gaat worden om schiphol weer te ontdekken. 

Maar goed de douane. Ik weet niet of het nieuw is want ik denk de afgelopen twee keer dat ik ben gaan vliegen hoefde ik niet mijn elektronica en vloeistof er uit te halen. Wel mocht ik mijn prachtige vans laten zien en ze laten goedkeuren. Iet wat ik nog nooit eerder had hoeven doen, misschien voor vervanging van het laten zien van je electronica ;). 

Zodra ik door de douane heen was, was het zoals altijd lekker een bak koffie halen bij starbucks en wachten tot we mochten instappen. Dat instappen vond ik toch wel een dingetje. 

 “The world is a book and those who do not travel read only one page.”

Zoals ik al benoemde, sommige mensen hadden er toch nog wel moeite mee om zich aan de 1.5 meter te houden. Gelukkig omdat ik als een van de eerste instapte, hoefde ik daar niet in te staan maar ik zou er voor zorgen dat je misschien als eerst gaat instappen of juist als laatst. Zodat je gewoon je ruimte kan nemen en relaxed naar je stoel kan gaan. 

Wat ik je nog meer kan aanraden is het volgende. Mijn eerste vlucht naar Lissabon zat ik in het begin vooraan. toen ik naar achteren liep om naar de wc te gaan, zag ik dat achterin het heel rustig was en dat het ook veel kouder was, want jemig he wat was het heet voorin.

Kijk daarom of je ook achterin zou kunnen zitten als het daar wat rustiger is. Want eerlijk is eerlijk, ik zit liever achterin met wat meer ruimte dan dat ik voorin hutje mutje zit. Nadeel wel is dat je wel als laatste er uitstapt.

De vliegreis zelf. 

Ik denk dat hier echt niet gek veel is veranderd naast het feit dat je de hele reis een mondkapje moet dragen. Ik vloog met TAP portugal en heb het als onwijs fijn ervaren. Iets waar ik toch altijd wel heel sceptisch over ben als ik vlieg met een maatschappij wat ik niet ken of nog nooit mee gevlogen heb.

Ik ben via skyscanner op dit luchtvaartmaatschappij terecht gekomen, dit was mijn goedkoopste optie op richting Valencia te gaan. Wel moest ik 1 tussenstop maken en was ik langer dan 24 uur onderweg. 

Van Amsterdam naar Lissabon, 3 uurtjes vliegen. Hier overnachten en vervolgens om 13:30 weer te gaan vliegen naar Valencia. Waarna ik voor een paar dagen Valencia zou gaan ontdekken. 

Covid reizen 2

Overstap en vlucht nummer 2.

Doordat mijn ruimbagage in een keer door ging, hoefde ik niet nog een keer in te checken. Mijn boardingpass had ik al ontvangen, dus het enige wat ik hoefde te doen was door de douane naar me  gate om zo weer in te stappen in het volgende vliegtuig. 

Omdat ik dus in Amsterdam al gecheckt was, ben ik verder in Portugal niet meer gecontroleerd. Als je portugal zelf wilt inkomen heb je officieel ook geen PCR test nodig, behalve als je naar bepaalde eilanden gaat. Spanje daar in tegen moet je dus een QR code laten zien. Enige wat ze doen is hem scannen en daarna mag je doorlopen. 

Zoals je ziet, je reis kan soepel verlopen als je alles op orde hebt. Ze controleren wel maar het is niet dat je er gestrest van hoeft te raken want ze zijn heel rustig en alles is onwijs goed geregeld. Zorg er gewoon voor dat je goed voorbereid de deur uit gaat 

Valencia stedentrip

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad. Als je nog vragen hebt stuur mij dan gerust een berichtje en dan zal ik kijken wat ik voor je kan betekenen. 

Ben je benieuwd hoe mijn eerste dagen eruit zagen? Bekijk dan mijn vlog: Begin van mijn wereldreis.

Vond je het leuk? Share it

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Related Posts

De reistips van…

Reistips en ervaringen delen, iets wat ik onwijs leuk vind om te doen. Maar ik ben niet de enige en daarom wil ik graag andere

Over mij

Als je net als ik ben, zit er een verlangen in je om te reizen. Je bent klaar met de dagelijkse sleur en je wilt een beetje vrijheid terugwinnen.

Een kans om bij zonsondergang ongestoord in een hangmat te kruipen met een ijskoud drankje en een langzame zwaai naar de deuntjes van je favoriete liedje.

Nieuwsbrief

Krijg de laatste updates direct in je mailbox!

© 2021 Dani Travels Around. Website design door Uw Website Student.