Hoe maak je vrienden als je alleen gaat reizen? 9 tips!

‘Maar als je alleen reist, dan voel je je toch alleen? Alleen reizen is toch eng en saai? Wat als je geen vrienden maakt? Of als je je gaat vervelen? Wat doe je dan?’

Als ik vertel dat ik alleen op reis ga, dan zijn dit toch wel de vragen die mensen hebben. Maar de meest gestelde vraag is toch wel: ‘Hoe maak je dan precies vrienden?’

Wat ik je allereerst wil meegeven is dat alleen reizen is echt niet zo eng is als je denkt. Je bent namelijk niet de enige die het doet! En omdat je niet de enige bent, is het ook niet zo moeilijk om nieuwe vrienden te maken. Maar om het je nog een beetje makkelijker te maken heb ik 9 handige tips!

1. Verblijf in een hostel.

Dit is dé plek om nieuwe reizigers te ontmoeten. Je kunt er zo goedkoop mogelijk verblijven (ook nog eens goed voor je budget) en vele andere reizigers weten dat dit ook de plek is om nieuwe mensen te ontmoeten. In een hostel staat (bijna) iedereen open voor nieuwe vriendschappen en avonturen. Daarom zal de drempel hier lager zijn om een praatje met iemand te maken. Bovendien zou het heel awkward zijn als je op een kamer slaapt met 5 andere mensen en je geen goedemorgen of gedag zegt. Dit is namelijk wel zo beleefd. En wanneer je gedag zegt heb je meteen een kans om een gesprek aan te gaan. 

Klik hier om naar hostelworld te gaan. Een website speciaal voor hostel accommodatie.

creativeref:1101l8042

2. Plan een activiteit, cursus en/of een groepstour.

Zo ben je de hele dag op stap met een groep mensen en leer je gemakkelijker nieuwe mensen kennen. Vooral als je alleen reist zijn mensen snel onder de indruk en vinden ze het interessant om je verhaal te horen. Makkelijker dan dit zal het dan ook niet worden. 

Alleen op reis

3. Durf de eerste stap te zetten.

Vaak is het moeilijkste om een gesprek te beginnen en/of als je in een gesprek bent te vragen of de andere persoon misschien geïnteresseerd is om wat samen te gaan doen. In het ergste geval is zegt diegene nee. En dan? Dan ga je gewoon door naar het volgende gesprek. Zet je angsten opzij en neem de eerste stap. Mensen vinden het namelijk echt niet raar dat je een gesprek met hen aangaat en vraagt waar ze zijn geweest of wat hun toekomstige reisplannen zijn.

4. Eet je alleen in een restaurant (ja dit hoort ook bij alleen reizen), ga dan aan een bar zitten.

Als iemand anders contact met je wilt maken, dan zorg je ervoor dat het gemakkelijker voor de persoon is om naast je te zitten. Andere alleenreizende mensen eten vaak ook aan de bar. Zo kun je weer gemakkelijker in contact komen. Is er geen bar? Ook als je aan een tafel gaat zitten, is het mogelijk om een gesprek met je buren aan te gaan. Je merkt snel genoeg of iemand openstaat voor een praatje of niet.

5. Gebruik Social Media

Lang leve social media. Het is tegenwoordig niet zo moeilijk meer om alleen te reizen, vooral dankzij social media. Er zijn per bestemming zoveel Facebookgroepen dat je je gewoon kunt aanmelden en een oproep kunt doen, zelfs wanneer je nog in Nederland bent. Zo kom je gemakkelijk in contact met mensen die ook van plan zijn om te gaan reizen en die op zoek zijn naar een reisbuddy. Want zoals ik al zei: Je bent niet de enige die alleen op reis is. Ben je niet zo’n fan van Facebook? Zoek dan op relevante trefwoorden voor jouw reis via hashtags op Instagram. Zo heb ik zelf 4 verschillende mensen ontmoet waarmee ik op reis heb afgesproken door hashtags zoals #solotravel #ubud #travellingalone

6. Stap uit je comfortzone.

 Doe dingen die je normaal gesproken niet zou doen. Vooral de spontane acties zullen ervoor zorgen dat je de leukste mensen ontmoet. Doe in je eentje een drankje in de bar, ga uit eten in plaats van eten te bestellen. Ga vooral op zoek naar plekken waar mensen zijn. Reizigers zoeken elkaar uiteindelijk altijd op en als je daarvoor openstaat merk je dat snel genoeg.

7. Maak foto’s voor anderen

Zie je een groep mensen die foto’s aan het maken is? Loop er naartoe en stel voor om een foto van hen te maken. Zo maak je contact en heb je de mogelijkheid om een gesprek te beginnen.

Vrienden maken tijdens alleen reizen

8. Trakteer iemand op een bakje koffie. Gewoon zomaar, omdat het kan!

9. Leer de taal.

Zo maak je gemakkelijk een praatje met de lokale mensen. Waardoor je snel nieuwe vrienden kunt maken omdat de lokale mensen het erg waarderen als je het probeert en daarnaast geeft een ander gevoel dan gewoon op vakantie gaan als een toerist.

Hierbij een aantal kleine verhalen hoe ik nieuwe reizigers heb ontmoet (eigenlijk allemaal zonder dat ik er heel veel voor heb moeten doen): 

  • Tijdens mijn verblijf in Valencia sliep ik in een hostel. Er was iemand van mijn leeftijd die klaar was met haar reis en richting huis ging. Ik zat in de woonruimte achter mijn laptop. Zij kwam naar mij toe, vroeg of ik druk was en of ik zin had om een gesprek te voeren. 
  • Tijdens mijn eerste dag op Bali kwam ik aan bij mijn verblijf. Dit is een guesthouse waarbij je in kamers naast elkaar verblijft. Als je nieuw bent komt iedereen gedurende de dag wel even ‘hoi’ zeggen en zich voorstellen. Van die mensen weet je dat zij graag sociale contacten hebben tijdens hun reis. Daarom kun je hen de komende dagen gerust eens vragen wat hun plannen zijn en of zij het leuk vinden om samen iets te doen. 
  • Tijdens mijn vlucht naar Jakarta moesten we aardig lang wachten om het vliegveld in te stappen. Ik keek een beetje rond, maakte een klein praatje met de mensen om mij heen en ik had mijn eerste contact al gemaakt. Een paar dagen later stond ik in een restaurant op Bali. Ik herkende hun gezichten, liep naar hen toe en maakte opnieuw een praatje. 

Het enige wat echt eng is, is het verhaal dat je creëert met je gedachten. Je praat jezelf aan dat het lastig zal zijn om contact te leggen en vrienden te maken, maar dat is nergens voor nodig. In het begin van mijn reizen vond ik het ook altijd een beetje spannend, maar het gaat zoveel makkelijker dan je denkt. Andere reizigers zoeken namelijk ook naar contact en gezelschap. En vind je het echt eng om de eerste stap te zetten, dan is de kans groot dat een ander wel begint. Laat je niet tegenhouden door angst. Zet dit opzij en ga lekker op stap. Je zult merken dat er een hele nieuwe wereld voor je opengaat!

Volg mijn reisverhaal ook via Instagram, YouTube en Facebook

Vond je het leuk? Share it

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Related Posts

De reistips van…

Reistips en ervaringen delen, iets wat ik onwijs leuk vind om te doen. Maar ik ben niet de enige en daarom wil ik graag andere

Over mij

Als je net als ik ben, zit er een verlangen in je om te reizen. Je bent klaar met de dagelijkse sleur en je wilt een beetje vrijheid terugwinnen.

Een kans om bij zonsondergang ongestoord in een hangmat te kruipen met een ijskoud drankje en een langzame zwaai naar de deuntjes van je favoriete liedje.

Nieuwsbrief

Krijg de laatste updates direct in je mailbox!

© 2021 Dani Travels Around. Website design door Uw Website Student.